Blog

Eén jaar ondernemerschap met ballon

Eén jaar ondernemen: wat heeft het mij gebracht? Dit zijn mijn learnings

Wow, mijn eerste jaar als ondernemer zit erop. Wat is dat snel gegaan! Als ik zeg dat ondernemen alleen maar rozengeur en maneschijn is dan lieg ik. My god! Ik ben mezelf geregeld tegengekomen het afgelopen jaar. Ik liep tegen heel wat hobbels aan en stapte een aantal keren flink uit mijn comfortzone. Maar zoals het gaat met dat soort dingen: achteraf voelde ik me geweldig en dacht ik ‘was dat nou zo eng?!’ één ding weet ik zeker: ik ben erg gegroeid als persoon in mijn eerste jaar als ondernemer. In dit blog lees je er alles over.

Waarom ondernemen?

Daar kan ik heel kort over zijn: vrijheid. Misschien niet het meest sprookjesachtige verhaal maar dit is wel de reden dat ik ben gestart met ondernemen. Voor mij betekende vrijheid de wereld over reizen en tegelijkertijd geld verdienen als digital nomad. In het Nederlands heet dat plaatsonafhankelijk werken.  Maar gaandeweg ben ik erachter gekomen dat vrijheid niet per se betekent dat ik de wereld over moet reizen. Vrijheid is voor mij ook dat je zelf kunt beslissen wanneer je werkt, waar je werkt en met wie je werkt.

Ik ben een praktisch en nieuwsgierig persoon. Ondernemen past daarbij: geen dag is hetzelfde waardoor het voor mij nooit saai wordt. De wijze woorden van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, passen helemaal bij mij. Dat denk ik wanneer ik twijfel of overweldigd raak. Hoezo zou ik het niet kunnen? Ik heb het nog nooit gedaan, ik weet dus niet of ik het niet kan! Als er uitdagingen op mijn pad komen, denk ik in mogelijkheden.

Het geeft mij voldoening als ik startende ondernemers laat groeien door meer praktisch en in kleine stappen te werkt te gaan. Hierdoor wordt online marketing ook voor hen toegankelijk op een manier die bij hen past. Dat scheelt een hoop frustratie en geld 😉.

Jaaroverzicht 2020

Hoe heb ik het aangepakt?

Als eerste ben ik in gesprek gaan met mijn werkgever. Ik wilde (nog) geen ontslag nemen, maar wel eerlijk zijn over mijn plannen. Gelukkig heb ik een hele toffe werkgever die dit geen probleem vindt.

Stap twee was het officieel maken.  Midden in de coronatijd heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het verbaasde me trouwens hoe snel je een bedrijf kan starten. Je maakt online een afspraak, twee weken later mocht ik langskomen op het kantoor in Den Haag en 30 minuten later stond ik alweer buiten met een big smile op mijn gezicht. Je neemt samen met een medewerker een aantal stappen door en ze hebben een kopie van je paspoort nodig. Oh ja, en je rekent 50 euro af.

Laat jezelf zien!

Daarna heb ik aan zoveel mogelijk mensen in mijn omgeving vertelt dat ik een bedrijf heb, zowel online als offline. Ik kreeg mijn eerste klanten doordat ik de foto die ik maakte bij de KvK deelde op social media. Tipje dus 😉.

Online visitekaartje

Stiekem was ik al met mijn website bezig voordat ik me officieel had ingeschreven. Hierdoor kon ik gelijk laten zien wie ik ben, wat ik doe en waarom ik dat doe.

(online) Netwerken

Ik ben niet echt een type wat onwijs van netwerken houdt. Tenminste dat dacht ik. Het is super inspirerend om met andere ondernemers te sparren. Waar loopt zij tegenaan? Of wat werkt bij haar juist goed? Sinds een aantal weken ben ik aangesloten bij een online mastermindgroep met vier dames. We delen onze successen, onze missers en wisselen tips uit. Geweldig toch!

Minder werken in loondienst

Al na twee maanden kwam ik erachter dat ik tijd te kort kwam. Het zijn namelijk niet alleen de uren die ik maak voor opdrachtgevers maar ook voor mijn bedrijf zélf.  Na het zoveelste weekend werken en avonden besloot ik dat het zo niet langer kon. Dit moest anders! Daarom ging ik van vijf naar vier dagen in loondienst.

Eén jaar ondernemen met KvK

Wat ben ik onderweg tegengekomen?

Sowieso mijzelf 😉. Maar ik heb ook geleerd dat ik stil moet staan bij successen, hoe klein ze ook zijn. Vier ze! Ik kan soms lekker doordenderen en te veel naar de toekomst kijken. Terwijl ik juist nu trots moet zijn op elke stap die ik zet. De illusie dat ik mijn aanbod en doelgroep direct scherp heb staan heb ik overboord gesodemieterd. Het is namelijk een proces van uitproberen, optimaliseren en soms ook schrappen.

Mijn gouden tips

Als je net zo eigenwijs bent als ik wil je graag alles zelf doen. En daar is helemaal niks mis mee. Je leert namelijk in een korte tijd heel veel handige skills. Maar soms is het beter om een expert in te schakelen. Dit scheelt je namelijk veel tijd en frustraties. Zo had ik afgelopen jaar even een wat mindere periode toen mijn hond overleed. Het werk moest wel gewoon doorgaan natuurlijk. Precies op dat moment wilde ik mijn e-book lanceren. Ik heb toen iemand ingeschakeld om de technische zaken te regelen zodat ik wat meer rust in mijn hoofd kreeg. In het verlengde hiervan leerde ik dat ik als startende ondernemer zéker geen grote pot met goud aan het einde van de regenboog vindt. Maar ik weet: je moet investeren om te groeien, ook financieel. Die pot, die komt nog wel😉.

Eén jaar ondernemen regenboog

Go for it!

Mijn advies aan mensen die twijfelen om te starten als ondernemer? Doen 😉. Wacht niet tot alles perfect is want dat gebeurt namelijk nooit. Het belangrijkste is dat je zichtbaar bent. Jouw potentiële klanten mogen weten dat jij bestaat!

Vind je het leuk om met mij te sparren over die zichtbaarheid of gewoon over het ondernemerschap?
Geef gerust een seintje!

0 reacties

Een reactie versturen