Blog

Maak in 12 stappen je tekst SEO-proof

Een goede vindbaarheid in Google (SEO) is onmisbaar voor jouw online marketingstrategie. Je kunt een mooie website of webshop maken, maar zonder bezoekers heb je daar weinig aan. Je loopt daardoor potentiële klanten mis, en dat wil je natuurlijk niet. Maar welke dingen moeten minimaal in een SEO-proof tekst staan? Met behulp van deze 12 stappen is jouw tekst in no-time SEO-proof!

Lees ook: ‘Wat is SEO?’

Wat is SEO-proof?

Seo is geen hogere wiskunde, wat veel mensen wel denken. Ok, je moet wel weten wat je doet natuurlijk. Zoekmachines analyseren jouw artikel om zo te weten waar het precies over gaat. Als in de belangrijke onderdelen van je tekst hetzelfde zoekwoord terugkomt, dan weet de zoekmachine dat de inhoud van je artikel relevant is voor dat specifieke zoekwoord. Daarom kan een artikel of pagina maar voor één zoekwoord geoptimaliseerd worden.

“Hoe verder naar voren een zoekwoord staat, hoe meer waarde het van Google krijgt”

1. Begin je artikel met een kop

De kop, ook wel H1 titel genoemd, is voor SEO erg belangrijk. Hierdoor laat je aan Google weten waar de inhoud van de pagina betrekking op heeft. Zorg dus dat je een titel maakt met daarin je zoekwoord. Zet je zoekwoord zo ver mogelijk vooraan in je titel. Hierdoor begrijpt Google jouw tekst sneller en als je dan ook nog eens een aantrekkelijke titel maakt, spoor je jouw websitebezoekers aan om verder te lezen.

CoSchedule deed onderzoek naar hoe je ijzersterke blogtitels schrijft. Hij noemt de volgende vijf factoren:

  1. Noem een interessant cijfer (statistiek)
  2. Deel een tip waarmee de lezer zijn voordeel kan doen
  3. Maak gebruik van bijvoeglijke naamwoorden
  4. Gebruik niet meer dan 6-7 woorden
  5. Stel een open vraag

2. Eerste alinea

Hoe eerder je zoekwoorden noemt in de 1e alinea van je webtekst, hoe vindbaarder je wordt op die woorden. Natuurlijk vooral als je die woorden óók al in je titel hebt genoemd. De combinatie werkt heel sterk. Let op dat het daardoor niet onnatuurlijk leest.

3. Laat je zoekwoord op meerdere plekken terugkomen

Zoekmachines willen graag weten waar de tekst over gaat. Daarom is het belangrijk dat je het zoekwoord op meerdere plekken laat terugkomen. Maar ga niet overdrijven. Je tekst moet wel leesbaar blijven. Je wilt natuurlijk niet dat je lezers wegklikken.

4. Bestandsnaam en alt-tag van je afbeeldingen

Een alt-tag is een alternatieve tekst die door de browser wordt getoond als de afbeelding niet kan worden geladen. De alt-tag is een belangrijke stap bij het SEO-optimaliseren van afbeeldingen. De afbeelding wordt door middel van een alt-tag namelijk geassocieerd met bepaalde zoekwoorden. Plaats niet te veel zoekwoorden in de alt-tag want dat wordt door Google gezien als spam.

5. Maak gebruik van tussenkoppen

Verwerk het zoekwoord minimaal 1x in een tussenkop (H2, H3). Tussenkoppen zijn ook een mooie SEO kans. Je kan de vindbaarheid van je webpagina verbeteren door slim gebruik te maken van zoekwoorden in je tussenkoppen. Ook al bestaan kopteksten uit maximaal enkele woorden, de kracht van deze woorden is relatief groot. De zoekrobot herkent tussenkoppen en hecht hier meer waarde aan dan aan de ‘gewone’ tekst.

6. Afbeeldingen

Je afbeeldingen kunnen worden gevonden op het web in de zoekmachines. Je wilt daarom dat zoekmachines, zoals Google, begrijpen waar de afbeelding over gaat. Geef afbeeldingen een passende, relevante naam. Hiermee verbeter je de positie van je afbeelding wanneer je potentiële bezoeker naar  afbeeldingen gaat zoeken op Google, omdat bestandsnamen een indicatie zijn waar de afbeelding over gaat.

7. Uitgelichte afbeelding

Een uitgelichte afbeelding (of featured image) staat niet in de body van de WordPress post maar wordt structureel door het hele thema gebruikt als thumbnail naast een blogtitel of in de koptekst wanneer je een post bekijkt. De meeste thema’s en widgets gebruiken uitgelichte afbeeldingen, dus een krachtige uitgelichte afbeelding wil je niet overslaan. Verwerk je zoekwoord in de bestandsnaam en alt-tag van je uitgelichte afbeelding.

8. Zorg dat het zoekwoord in je URL terugkomt

Een URL: ‘Uniform resource locator’ is een uniek internetadres of bestand dat op internet staat. Een URL levert informatie aan zoekmachines, het helpt onder andere met het identificeren van de content op een pagina. Daarnaast helpt het de zoekmachine begrijpen wat het doel en doelgroep is van de content. Verwerk dus ook hier je zoekwoord.

9. Meta description

De meta description geeft in een korte omschrijving aan waar de pagina over gaat. Deze tekst wordt vaak (niet altijd) door Google vertoond in de zoekresultaten (SERP). Hoewel de meta description niet doorslaggevend is voor Google zou ik deze zeker niet overslaan. Verwerk ook hier weer je zoekwoord maar zorg er wel voor dat het een uitnodigende tekst is waar mensen op willen klikken.

seo-proof metadiscription

10. Gebruik de title tag

De titel tag is de tekst die bovenin de browserbalk verschijnt bij het openen van een pagina. De zoekmachines laten deze titel vaak zien in de zoekresultaten. Een goede titel is niet alleen belangrijk voor SEO, maar ook voor het doorklikratio vanuit de zoekmachine. Title tags zijn en blijven nog steeds belangrijk in SEO. De gemiddelde lengte van je SEO-titel is ongeveer55 karakters. Let daarnaast op de volgende punten:

  • Probeer de zoekterm zoveel mogelijk aan het begin te plaatsen
  • Bedrijfsnaam op het einde
  • Uniek en relevantie
  • Sluit zo goed mogelijk aan bij de intentie van de gebruiker

‘https://www.suzipedia.nl/wp-content/uploads/2020/10/Kopie-van-Kopie-van-Zonder-titel-3.jpg’

11. Interne en externe links

Met behulp van interne links kun je aan Google duidelijk maken welke pagina’s belangrijk zijn en hoe de structuur van je website in elkaar steekt. En dat is cruciaal voor je SEO! Hierbij is het ook weer belangrijk dat je zinnen leesbaar blijven voor je bezoekers. Naast interne links is het ook slim om gebruik te maken van externe links. Zoekmachines worden erg blij van links tussen websites. Als meerdere websites naar jouw website linken, wordt de inhoud belangrijk bevonden. Een link is dus eigenlijk een stem op jouw site. En hoe meer stemmen hoe interessanter, want de meeste stemmen gelden. Maar… niet alle links geven waarde door. Link naar nuttige informatie die verband heeft met de inhoud van jouw tekst.

12. Hoe lang moet een tekst zijn?

Gluur eens bij de buren. Waarom staan ze met een bepaald zoekwoord bovenaan in Google? Een simpele manier is om minimaal dezelfde tekstlengte aan te houden van de concurrentie. Verder staan er diverse onderzoeken op internet gepubliceerd. De SEO-plugin van Yoast geeft aan dat een tekst minimaal 300 woorden moet hebben om SEO-waarde te hebben. Maar van Neil Patel van Ubbersuggest mag het een stuk langer. De meningen zijn dus nogal verdeeld. Ik probeer zelf altijd minimaal 1000 woorden aan te houden.

Tot slot

Gebruik de seo-proof stappen als optimalisatie checklist maar ga niet spammen door een tekst vol te proppen met een specifiek zoekwoord . Daardoor leest jouw tekst niet fijn en Google straft je er zelfs voor af. Schrijf altijd je tekst voor je bezoeker en kijk vervolgens of je een aantal verbeteringen kunt maken om beter vindbaar te worden in Google.

Wil je graag verder aan de slag met SEO voor jouw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

0 reacties

Een reactie versturen