Blog

Wat is SEO - Suzanne Roording

Wat is SEO?

Je hebt vast al wel eens van SEO gehoord, maar zet jij SEO al effectief in voor jouw bedrijfswebsite? Met search engine optimization (zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands) scoor je hoger in zoekresultaten en zo trek je (gratis!) meer traffic naar jouw website. In een goede online marketing strategie mag SEO dus echt niet ontbreken! Maar wat is SEO ook alweer, en hoe pas je dit op de juiste manier toe?

Zoekmachine optimalisatie

Zoals gezegd is SEO de Engelse afkorting van search engine optimization (zoekmachineoptimalisatie): dit houdt het optimaliseren van je website voor een zoekmachine (zoals Google) in, zodat je minimaal op de eerste pagina met zoekresultaten terecht komt. Deze pagina heet de SERP. Dit is de pagina die je krijgt wanneer je een zoekopdracht intikt via een zoekmachine. Je kunt het dus ook de resultatenpagina van een zoekmachine noemen.

Met behulp van een aantal technieken probeer je jouw website te verbeteren voor de vindbaarheid in zoekmachines, zodat je meer kans maakt op een hogere positie.

“the best place to hide a dead body is the second page of Google search”
– Tonny Loorbach & Martijn van Tongeren

Waarom hoort SEO thuis in jouw online marketing strategie?

94,94% van de Nederlanders gebruikt in hun zoektocht op internet de zoekmachine Google (data afkomstig van: statcounter). Jouw potentiële klanten tikken een zoekwoord of zin in en komen dan terecht op de eerste pagina in Google. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die via Google informatie zoekt zelfs niet verder kijkt dan de top 10. Staat jouw bedrijfswebsite niet op de eerste pagina, dan mis je potentiële nieuwe bezoekers. Een gemiste kans dus!
Lees hier over: waarom ieder bedrijf aan online marketing moet doen

Succesvol met SEO: zo pak je het aan

Hoe pas je SEO toe? In het kort bestaat SEO uit een aantal onderdelen: een zoekwoordenonderzoek, content maken en optimaliseren en linkbuilding. Daarnaast is het ook belangrijk dat je website technisch op orde is.

1. Zoekwoordenderzoek

Voordat je gaat starten met het optimaliseren van de content van je website, voer je eerst een zoekwoordenonderzoek uit voor jouw doelgroep. Je onderzoekt welke woorden potentiële klanten gebruiken om diensten of producten te vinden die jij aanbiedt. Soms lijken bepaalde zoekwoorden heel erg vanzelfsprekend voor jou als expert. Maar dit zijn niet per se de woorden die jouw klant zal invoeren in Google. Daarnaast helpt een zoekwoordenonderzoek om gerelateerde woorden met een hoog zoekvolume op te sporen. Heb jij uiteindelijk jouw ideale zoekwoord gevonden? Check dan ook hoeveel concurrerende zoekwoorden er zijn. Is de concurrentie te hoog, dan is de kans erg klein dat je hoog in Google terechtkomt. Probeer hier dus een goede tussenweg in te vinden.

Handige tools voor zoekwoordenonderzoek:

2. Content maken en optimaliseren

Bedenk wat jouw doelgroep wil weten en interessant vindt. Je schrijft altijd als eerste voor je doelgroep, en niet voor Google! Gebruik het zoekwoord dat je in het zoekwoordenonderzoek gevonden hebt. Verwerk dit zoekwoord in de titel, tussenkopjes en in de inhoud van de alinea’s. Hierdoor zal Google jouw website in een relevante zoekopdracht tonen.

Let op: prop je teksten niet vol met zoekwoorden. Hierdoor verschijnt je website juist weer lager in Google. Is de tekst prettig om te lezen en komt jouw zoekwoord een paar keer in de tekst voor? Dan ben je goed bezig. Deel vervolgens je content door gebruik te maken van alle mogelijke online kanalen. Denk aan social media, e-mail, online platformen, en deel je content ook met collega’s. Google gebruikt externe links en andere signalen van online gebruikers om te bepalen of jouw pagina  relevant is. Dus go for it!

Waar moet je op letten?

  • Leesbaarheid
  • Gebruik koppen in je tekst (H1, H2)
  • Content gaat niet alleen om tekst, maar ook om video’s en afbeeldingen
  • Zorg voor een goede meta-titel en meta-description van je webpagina

3. Linkbuilding

Simpel gezegd is linkbuilden het verkrijgen van links op andere websites (backlinks) die verwijzen naar jouw website. Wanneer een andere website naar jouw website linkt, ziet de zoekmachine dit als een ‘stem’ op jouw website. Je kan het vergelijken met het tv-programma The Voice of Holland: hoe meer stemmen, hoe beter dat is voor jouw website! Hiermee krijg je een hogere ranking in Google. Let er alleen wel op dat het altijd een relevante link betreft. Als jij bijvoorbeeld een artikel hebt geschreven over hoe je social media strategisch in kan zetten, dan heeft het geen nut om links van een loodgietersbedrijf te krijgen.

Waar moet je op letten?

  • Maak gebruik van allerlei soorten links (van grote, maar ook kleine bedrijven)
  • Maak gebruik van verschillende type links (blogs, klikbare afbeeldingen, links op een forum)

4. Techniek

Vergeet ook niet de technische kant: Google vindt het erg fijn als je website technisch goed in elkaar zit. Een technische sterke website presteert beter in zoekmachines. Dit betekent meer bezoek op je site en doorgaans meer omzet.

Waar moet je op letten?

  • Laadt je website snel genoeg? Duurt het laden van een pagina te lang, dan heb je kans dat een bezoeker afhaakt.
  • Is je website ook goed te zien op een mobiel (mobile responsive)?
  • Zit je URL-structuur goed in elkaar?
  • Maak je optimaal gebruik van interne links?

Lees ook: ‘Maak in 12 stappen je tekst SEO proof’

Tot slot

Het is goed om te weten wat SEO is: het doel van SEO is het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Maar je wilt wel dat je bezoekers een reden hebben om weer terug te keren naar je website.  Zorg er dus vooral ook voor dat de content jouw doelgroep raakt en aanspreekt!

Wil je graag verder aan de slag met SEO voor jouw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek!

0 reacties

Een reactie versturen