Blog

Yoast SEO tablet en mobiel op bureau

Yoast SEO plug-in: hoe werkt het?

De Yoast SEO plug-in ondersteunt je om online vindbaar te worden. Wanneer je een WordPress website hebt en serieus aan de slag wil met vindbaarheid en SEO dan is deze tool een fantastisch hulpmiddel. Naast een gratis versie is er ook een betaalde variant.

De tool helpt je om diverse SEO-factoren te checken, zodat jouw content op die factoren in orde is. Of dat je die kunt verbeteren! Wanneer je voldoende scoort, wordt er in de rechterkolom naast het blok van je tekstinvoer een groen bolletje zichtbaar. Heeft jouw Joost een groene bol?

Yoast SEO groene bol

Yoast SEO is geen wondermiddel

Voordat ik uitleg hoe je deze tool kan gebruiken wil ik benadrukken dat het geen wondermiddel is. Het belangrijkste is dat je content waardevol is waardoor mensen langer op je website blijven. Schrijf altijd je tekst voor je bezoeker en kijk vervolgens of je een aantal verbeteringen kunt maken om beter vindbaar te worden in Google.

“Staar je niet blind op de groene bolletjes”

Over Yoast seo

In 2010 lanceerde Joost Valk de eerste versie van de SEO-plug-in. Een plug-in is een softwarepakketje dat functionaliteiten aan je WordPress website toevoegt. Deze Yoast SEO-plug-in analyseert de content van iedere pagina in je website en laat je weten of je je aan de SEO-richtlijnen hebt gehouden.

“Joost mag het weten”

Hoe installeer je de plug-in?

 • Log in op je WordPress website
 • Aan de linkerkant ga je naar plug-ins naar menu-item nieuwe plug-ins
 • Vul bij de zoekfunctie vervolgens ‘SEO Yoast’ in en klik op ‘Plug-ins zoeken’.
 • Zoek in het overzicht de ‘Wordpress SEO by Yoast’ en klik op installeren.
 • Klik daarna op ‘Plug-in activeren’.

Yoast SEO installeren

Hoe gebruik je de Yoast SEO-plug-in

Zodra je de plug-in geïnstalleerd en geactiveerd hebt verschijnt deze automatisch onderaan een pagina of bericht. Je begint met het invullen van een zoekwoord. Ik noem het liever zoekterm omdat deze uit meerdere woorden bestaat. Met deze zoekterm wil je gevonden worden in Google.

Snippet bewerken

Zodra je jouw zoekterm hebt ingevuld klik je op: ‘Snippet bewerken’. De snippet bestaat uit:

 • SEO-titel
 • Slug
 • Metabeschrijving

Yoast SEO Snippet

SEO-titel

De SEO-titel is de pagina die in het blauw verschijnt in de zoekmachines. Deze titel wil je graag pakkend maken zodat mensen erop klikken om meer informatie te krijgen. Let er wel op dat je de titel niet te lang maakt omdat hij anders afgekapt wordt. De balk wordt dan oranje. De titel kan tussen de 40 en 70 tekens bevatten.

Slug

De slug is het onderdeel wat de pagina of het bericht bereikbaar maakt. Deze tekst is het gedeelte wat achter je domeinnaam staat in de URL. De titel van je pagina of bericht wordt automatisch als slug neergezet. Je kunt deze bewerken door er dubbel op te klikken of op de knop bewerken te drukken.

Metaomschrijving

In de metaomschrijving licht je kort toe wat de bezoeker op jouw pagina kan vinden. Zorg net zoals bij de SEO-titel dat de tekst niet te lang maar ook niet te kort is. Je kunt hier maximaal 156 tekens inzetten. Verwerk je zoekterm het liefst aan het begin van de tekst. Als je hier niks invult, worden standaard de eerste zinnen van je bericht/pagina gebruikt.

SEO-analyse

Scrol je daarna naar beneden dan geeft Yoast SEO in het eerste tabblad aan op welke punten je kan verbeteren. Dit wordt aangegeven met gekleurde stippen.

Blauw: de pagina wordt niet geïndexeerd door Google.
Grijs: er is nog geen zoekterm ingegeven.
Rood: je bericht of pagina is niet goed geoptimaliseerd. Bekijk de punten die verbeterd moeten worden.
Oranje: er zijn nog een paar verbeterpunten.
Groen: je hebt goed geoptimaliseerd op je zoekterm. Dat betekent niet dat je nu gelijk op nummer 1 in Google staat. Jouw concurrenten hebben misschien ook dezelfde zoekterm gebruikt en ook een groen bolletje.

Yoast SEO analyse

Hoe gebruik je de SEO-analyse?

Bekijk wat je zelf relevante punten vindt. Het is een hulpmiddel. Vergeet nooit dat je schrijft voor je bezoeker en niet voor Google. Maak waardevolle content voor jouw bezoeker en zorg dat ze graag weer terugkomen op je website.

Leesbaarheid

In het tweede tabblad krijg je tips en hints met betrekking tot de leesbaarheid van je bericht/pagina.

De adviezen op een rijtje:

 1. Flesch reading ease
  Deze test gebruikt de lengte van een zin en het aantal lettergrepen per woord om het leesgemak uit te rekenen. Hoe lager de score, hoe moeilijker de tekst. De Flesch Reading Ease test gaat er dus vanuit dat teksten met kortere zinnen en kortere woorden beter leesbaar zouden moeten zijn, dan teksten met lange zinnen en lange woorden.
 2. Lijdende vorm
  Schrijf je zinnen met zo weinig mogelijk hulpwerkwoorden. Dit zorgt voor korte, ‘actieve’ zinnen.

Voorbeeld: ‘Het artikel wordt geschreven door Suzanne’
Voorbeeld: ‘Suzanne schrijft het artikel’.

 1. Opeenvolgende zinnen
  Vermijd zinnen die beginnen met hetzelfde woord. Dit leest niet fijn.
 2. Koptekst-verdeling
  Door kopteksten te gebruiken geef je structuur aan de tekst en lezers kunnen daardoor de pagina beter scannen.
 3. Paragraaflengte
  Deel je teksten in paragrafen/alinea’s in. Alinea’s zorgen voor witruimte, bieden structuur en houden de lezer bij de les. Voor een goede leesbaarheid houd je een maximale lengte van 100 woorden per alinea aan.
 4. Zinslengte
  Te lange zinnen zijn moeilijk te lezen en begrijpen. Gemiddeld zijn zinnen tot 20 woorden voor de meeste mensen goed te begrijpen. Probeer ook met de zinslengte te variëren. Wissel af met korte en langere zinnen.
 5. Overgangswoorden
  Overgangswoorden verbinden zinnen en delen van zinnen en geven de lezer een aanwijzing van wat als volgende gaat komen in de tekst.

Voorbeelden: ‘Daarnaast, Daarom, Waardoor, Want, Bijvoorbeeld, Maar’.

Yoast SEO leesbaarheid

Welke Extra opties biedt de premium Yoast SEO-plug-in?

In het begin van het artikel vertelde ik al kort dat er naast de gratis versie ook een betaalde versie is. Deze premium variant kost €89,- excl. btw per jaar. Hierdoor krijg je wat meer opties. Maar welke zijn dat precies?

 • Je ontvangt suggesties voor interne links
 • De 5 meest gebruikte woorden in je pagina/bericht worden getoond. Hierdoor kun je checken of dat overeenkomt met je gekozen zoekterm.
 • Met de Social Preview functie kun je van tevoren bepalen welke informatie je aan Facebook en Twitter meestuurt. Je kunt je eigen afbeelding, titel en omschrijving meegeven.
 • Verwijder of pas je wel eens een bericht aan op je website? Dan heb je kans dat je bezoeker strand op een 404 pagina. Dat is een pagina die niet meer bestaat. De premium plug-in maakt automatisch een re-direct aan en leid je naar de juiste pagina.
 • Voeg meerdere synoniemen en gerelateerde trefwoorden toe.

Yoast SEO 404 pagina

Is Yoast SEO-premium het geld waard?

Dat is natuurlijk moeilijk om voor iemand anders te bepalen. Ik werk met zowel de gratis als de premium versie. Wanneer je een kleine site hebt tot 15 pagina’s kun je het makkelijk af met de gratis versie. Heb je een site met heel veel pagina’s dan is de premium versie zeker een aanrader.

Wil je graag verder aan de slag met SEO voor jouw bedrijf? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek!

0 reacties

Een reactie versturen